One coffee fits all

Bertil

Bertil

Lorem ipsum dolor sit amet consectetur adipiscing elit dolor

“Heej, haal je koffie? Mag ik dan een cappuccino, één streepje extra sterk, met één suikerklontje, geen mokka-poeder? Graag in een glas!”

“O, doe mij een Latté, wel effe glas voorverwarmen!”

“Nou vooruit, ik neem nog één koffie. Maar dat is mijn laatste, anders begin ik te stuiteren. Met melk uit een pak, niet uit het apparaat”

“Voor mij nog een zwarte bak. Mijn mok staat nog ergens in de vergaderzaal. Die kan nog wel…”

“Tja, mijn koffie is een beetje ingewikkeld hoor, goed opletten: eerst een latté, maar het laatste beetje ernaast laten lopen, dan een espresso en dan nog een beetje melk erbovenop, maar wel halverwege op de stopknop drukken! Haha…gaat dat lukken denk je?”

Ik probeer – met mijn halfgevulde mok dubbele espresso (één streepje minder sterk) in de hand – als een volleerd gastheer alles netjes volgens bestelling te leveren. Maar aangekomen bij de koffieautomaat vind ik mijzelf starend terug. Gevolg? Ik loop de afdeling op met minstens twee extra slappe zwarte koffie en een koffie verkeerd op het dienblad. Ik moet écht meer aandacht schenken aan de koffievoorkeuren van mijn collega’s, maar kom op, het is vandaag hartstikke druk op kantoor. En als iedereen nou iedere keer dezelfde koffie drinkt zou ik in elk geval kans op succes hebben…

Écht goed samenwerken in een team, het lijkt zo simpel. Maar probeer het maar eens voor elkaar te krijgen. En inderdaad, een groep collega’s is net een dienblad koffie. Een bonte mix van krachtig en zacht, van extra sterk en makkelijk drinkbaar. In de kern deel je een gemeenschappelijk doel (koffie) en werk je samen aan verschillende klussen. Maar daarbij neem je weldegelijk je eigen ambities, zingeving, aanpak, stijl en drijfveren mee. Iedere collega heeft andere werkervaring, een andere achtergrond, een andere thuissituatie en haalt andere voldoening uit zijn of haar werk. En die onderlinge verschillen kunnen nog best groot zijn.

Top! Een gouden kans om een sterk, divers team te vormen samen! Maar laat je dan vooral niet alleen maar leiden door de dagelijkse drukte, want dan is die verscheidenheid alleen maar lastig. Kijk elkaar regelmatig eens diep in de ogen en schenk eens échte aandacht aan die andere mensen. Grote kans dat je iets ziet dat jou oppept als een dubbele espresso in een #lovemyjob-mok!

Collega’s, ze zijn net koffie.